Minden, amit tudnod kell a műszaki vizsgáról - 4Tölgyesi Autószerviz

info@tolgyesiautoszerviz.hu

A komplett autószerelés rejtelmei

  1135 BUDAPEST, TAHI U. 87.

info@tolgyesiautoszerviz.hu

Sok általános tévhittel találkozunk komplett autójavító tevékenységünk során, melyeket bejegyzés-sorozatunkkal igyekszünk tisztába tenni.
Célunk az, hogy hiteles és értékes információval segítsünk eligazodni az autószereléssel kapcsolatos városi legendák és a tények világában.

Minden, amit tudnod kell a műszaki vizsgáról

Amennyiben komoly, kifejezetten veszélyes hiba kerül megállapításra a vizsgálat során, érvényteleníthetik a forgalmi engedélyt!

Műszaki vizsga

A közúti közlekedés biztonságának egyik alapvető eleme a járművek megfelelő műszaki állapota.

A hatósági műszaki vizsga célja tehát az, hogy a veszélyes műszaki állapotban lévő autókat kizárja a forgalomból.

Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a műszaki vizsga folyamatát, annak érvényességét, forgalomban való fontosságát, valamint fény derül a 2024-ben általánosan meghatározott vizsgadíj összegére is.

A műszaki vizsga érvényessége

A műszaki vizsga egy kötelező eljárás, melynek során a járművet átvizsgálják annak érdekében, hogy megfeleljen a Nemzeti Közlekedési Bizottság (NKB) által előírt biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek.

Forgalomba helyezett autó

Érvényessége országonként eltérő lehet, néhol évente szükség van a vizsgálat elvégzésére.

Az engedély lejáratának időnkénti ellenőrzése erősen javasolt!

Új autók

A forgalmi engedély tartalmazza a lejárati dátumot, azonban általánosságban elmondható, hogy Magyarországon a műszaki vizsga érvényessége új autók esetén 4 év, ezt követően pedig kétévente szükségszerű az inspekció elvégzése.

Használt autók

Használt autók esetén a műszaki vizsga az első használatba vételtől számítva három naptári évig érvényes, ezt követően 2 naptári év elteltével szükséges a megújítása.

Utánfutó

Az autó utánfutó műszaki vizsgájának elvégzése kötelező minden olyan utánfutó esetében, amelynek össztömege meghaladja az 750 kg-ot.

Az utánfutó műszaki vizsgáját az első forgalomba helyezéstől számított 2 évenként kell elvégezni.

Az utánfutó és az autó csatlakoztatása

A vizsga, az érvényességi idő figyelembe vételével, minden gépjármű esetében szükségszerűen elvégzendő, így tehát a személygépjármű, kisteherautó, motorkerékpár, valamint a fent említett paraméterek szerint az utánfutók esetében is.

A négykerék meghajtással működő autók műszaki vizsgájának esetén – például weboldalon történő foglaláskor – 4×4 megkülönböztető jelzést láthatunk.

Átalakítások

Fontos észben tartani, hogy az autót érintő bizonyos átalakítások, például karosszéria színezés vagy vontatóhorog felszerelés, ismét szükségessé tehetik a jármű vizsgáztatását.

Az autó alkatrészeinek festése

Az átalakításkor így érdemes lehet mérlegelni, hogy a műszaki vizsga megújítása mellett is elvégezzük-e a kívánt átalakítást, vagy esetleg az egyébként is esedékes vizsga időpontja előtt kerítünk rá sort.

Muzeális minősítés

A muzeális minősítéssel rendelkező járművek mentességet kapnak e kötelezettség alól, esetükben elegendő minden ötödik évben ellátogatni az időszakos műszaki vizsgára.

Muzeális autó

Muzeálisnak minősíthető a gépjármű, amennyiben legalább 30 éve gyártották, használata pedig kizárólag a jellegével összefüggő célból történik, továbbá az eredeti műszaki jellemzőiket nem változtatták meg, vagy annak megfelelően helyreállították.

A műszaki vizsga menete

A műszaki vizsgán a járművet különböző szempontok szerint vizsgálják át.

Ennek során többek között a fékek, a lámpák, a futómű, az emissziók, a biztonsági övek, a jelzőberendezések, a légzsákok, a motor és egyéb létfontosságú rendszerek megfelelő állapotának ellenőrzése történik.

Az időszakos műszaki vizsgáztatást végző ellenőrző szervezet szakemberei meggyőződnek arról, hogy a jármű minden tekintetben megfelel-e az előírásoknak, forgalomban tartása pedig nem veszélyes a többi jármű számára sem.

A vizsgálat során továbbá a járművet általában próbakörre is viszik, hogy megfigyeljék annak működését és viselkedését valós körülmények között.

A műszaki vizsga folyamata

Lényeges megjegyezni, hogy amennyiben a vizsgálat során hiba merül fel, annak javítása és az újra vizsgáztatás költségei a jármű tulajdonosát terhelik.

Az érvényes műszaki vizsga biztosítása tehát nem csak a jogszabályoknak való megfelelést jelenti, hanem az autó, vagy más jármű fenntartásának és működtetésének anyagi vonzatait is.

A műszaki vizsgán különös figyelem övezi a környezetvédelmi szempontokat is.

A járművek károsanyag-kibocsátása lényeges szerepet játszik az előírásoknak való megfelelésben, ezért ez a vizsgálat szerves részét képezi.

Miért kötelező a műszaki vizsga?

Az érvényes műszaki vizsgáztatás feltétele a forgalmi engedély kiadásának vagy megújításának. Amennyiben a jármű műszaki vizsgája érvénytelen, a forgalmi engedély kiadására vagy megújítására nincs lehetőség.

A műszaki vizsga továbbá nemcsak a gépjárművek tulajdonosának, hanem a közlekedésben résztvevők biztonságát is szolgálja, ezért rendkívül lényeges folyamat.

Biztonságos közúti közlekedés

Egyes esetekben előfordulhat, hogy a jármű műszaki vizsgálata során az autó tulajdonosának bizonyos hiányosságokat vagy kisebb-nagyobb hibákat javítania kell ahhoz, hogy érvényes vizsgát kapjon.

Ilyen esetekben a jármű tulajdonosa köteles gondoskodni a szükséges javításokról és átalakításokról, majd újra ellenőriztetni a járművet annak érdekében, hogy megkapja az érvényes műszaki vizsgát és forgalmi engedélyt.

Előfordulhat az is, hogy komoly hiba kerül megállapításra a vizsgálat során. Ez a forgalmi engedély érvénytelenítésével, vagyis az autó forgalomból való kivonásával jár.

Felkészülés a műszaki vizsgára

A műszaki vizsgáztatás előtt ajánlott alaposan felkészülni, a komoly hibák elkerülése érdekében.

Ez magában foglalhatja például a jármű alapos átvizsgálását és szükség esetén a hiba javítását, valamint az összes nélkülözhetetlen dokumentum előkészítését és bemutatását.

Az előzetes felkészülés, valamint az ezzel együtt végzett átvizsgálás segíthet csökkenteni az esetleges problémák számát, így növelve a sikeres vizsga esélyét.

Autószerelés

Az időszakos műszaki vizsga során az autót kötelező érvényű dokumentumokkal igazolni kell.

Szükség van a műszaki vizsga érvényességi időszakát, valamint a személyazonosságot igazoló dokumentumra.

Ilyen dokumentum a forgalmi engedély, bizonyos esetekben a tulajdonos aláírásával ellátott meghatalmazás és a személyi igazolvány.

Amennyiben a vizsga érvényessége lejár, a jármű tulajdonosa nem kaphat megforgalmi engedélyt, és nem vehet részt a közúti forgalomban.

Elengedhetetlen tehát, hogy a jármű vizsgáztatását a tulajdonos időben elvégezze, hiszen a lejárati dátumhoz közeledve egyre kisebb eséllyel foglalhat megfelelő időpontot.

A dokumentumokról a következőkben részletesen is olvashatsz!

Szakértők általi felkészítés

A műszaki vizsgára való felkészülés során nagy segítséget jelenthetnek a szakértők általi nyújtott szolgáltatások.

A felkészítés egy teljes körű átvizsgálás után kezdődik meg, az esetlegesen feltárt hibák javításával, az előírásoknak megfelelően.

A stresszmentes felkészülést szervizünkben profi szakemberek biztosítják.

Autó átadása műszaki vizsga előtti felkészítésre

Ez magában foglalja az esetleges műszaki problémák megoldását és javítását annak érdekében, hogy a gépjármű megfeleljen a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által felügyelt hatósági műszaki vizsga (KPM) elvárásainak, szabályzatainak, valamint hozzájáruljon a biztonságos közúti forgalomban való részvételéhez.

A Műszaki vizsgára való felkészítést és a vizsgáztatást is minden esetben előzetes időpont egyeztetés szerint végezzük.

Az erre vonatkozó időpontfoglalást érdemes telefonon végezni, így a lehető legkorábbi időpontot tudjuk adni. Lehetőség van továbbá email-ben és személyesen is felkeresni szervizünket.

Nélkülözhetetlen dokumentumok

A legfontosabb dokumentum, amelyet a vizsgán fel kell mutatni, az a forgalmi engedély.

Ennek megléte létfontosságú, mivel ez a hivatalos dokumentum igazolja a jármű tulajdonosát és a járműre vonatkozó alapvető információkat.

A forgalmi engedély hiánya esetén a műszaki adatlappal történik az igazolás.

Szükséges továbbá az érvényes kötelező biztosításról szóló igazolás felmutatása, vagy az átutalást igazoló banki kivonat.

Személyes okmányok

A vizsgára kötelező elhozni a személyi igazolványt, vagy egyéb személyazonosságot igazoló dokumentumot.

Amennyiben a gépjármű más tulajdonában van, úgy egy meghatalmazás is szükséges a vizsgáztatáshoz.

Céges autónál szükséges az aláírási címpéldány, illetve a cégkivonat első oldalának megléte.

A legfontosabb dokumentumok meglétére fokozottan érdemes figyelni, hiszen ezek hiánya a műszaki vizsga megtagadásával jár.

További szolgáltatásaink

Ügyfeleink a műszaki érvényesség lejárta előtt díjmentes értesítést kapnak, így az időszakos műszaki vizsga időben, stresszmentesen elvégezhető.

A műszaki vizsgáztatás minden esetben pontosan, időpontra történik, ami lehetővé teszi a tervezést.

Szolgáltatásaink alapvető eleme az udvarias ügyfélkezelés, így bármilyen problémával nyugodtan fordulhat hozzánk.

Szakértőink által végzett lelkiismeretes átvizsgálásnak köszönhetően garantáltan nem marad hibafaktor.

A műszaki vizsga, vagy egyéb javítási és esztétikai szolgáltatások elvégzésekor ügyfeleink számára kényelmes, légkondicionált várót biztosítunk.

A műszaki vizsga ára

Mennyibe kerül a hatósági műszaki vizsga 2024-ben?

A műszaki vizsgadíj összege

A műszaki vizsga ára akár több tízezer forint is lehet.

2024-ben átlagosan 30-40.000 forint között mozog, azonban ez változó lehet attól függően, hogy milyen típusú járművet vizsgáztatunk – egy motor esetében ugyanis akár már 11.000 forintért is elvégezhető – milyen állapotban van a jármű, emellett az elvégzett vizsgák száma, valamint a javítások és módosítások szükségessége is befolyásolhatja az összeget.

Időpontfoglalás

Az időpontfoglalás történhet személyes úton, telefonon, vagy akár online is, amellyel jelentősen felgyorsítható a foglalás menete.

A műszaki vizsgára történő online jelentkezés lehetőséget ad a jármű tulajdonosoknak arra, hogy gyorsan és kényelmesen foglaljanak időpontot, kisebb időráfordítással.

Időpontfoglalás

A jelentkezés általában egyszerű folyamat, amely lehetővé teszi az időpont kiválasztását mellett a szükséges információk megadását is, megkímélve a tulajdonosokat a hosszas egyeztetési procedúrától.

A műszaki vizsga a személygépkocsi fizikai állapotának ellenőrzésével együtt az előírt dokumentumok meglétének ellenőrzését is magába foglalja.

Ilyen dokumentumok például a jármű forgalmi engedélye és a személyi igazolvány. Ezeknek az iratoknak a megléte és bemutatása elengedhetetlen, hiányuk esetén ugyanis a vizsga nem végezhető el.

Mennyi idő a műszaki vizsga?

A műszaki vizsga időtartama általában néhány órát vesz igénybe, ez azonban a jármű típusától és műszaki állapotától függően eltérő lehet.

A műszaki vizsga időtartama

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a műszaki vizsga időtartama alatt a jármű tulajdonosának rendelkezésre kell állnia, hogy az esetleg felmerülő problémák vagy hiányosságok azonnal javíthatók legyenek.

Az időszakos műszaki vizsga tehát elengedhetetlen a közúti biztonság és környezetvédelem szempontjából.

Az érvényes műszaki vizsga biztosítja, hogy a járművek megfeleljenek a biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak, valamint hozzájárul a közúti közlekedés biztonságához és fenntarthatóságához.

 

Leave a Replay

Keresés

Nálunk Generációs örökség a kiválóság

Szerviz munkafelvétel
+36 70 363 3217

Műszaki vizsga, eredetvizsga munkafelvétel
+36 70 330 21 84

Karosszéria munkafelvétel
+36 70 743 67 07

Egyéb ügyintézés
+36 1 349 6679

Egyéb ügyintézés
+36 1 788 29 74

Keress minket a közösségi hálókon is!

További szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre

Minden héten újabb szolgáltatást muttatunk be.

Kedves Ügyfeleink!
Dec. 19 - Jan. 7-ig
zárva vagyunk.