Gyakorlati útmutató: Hogyan cseréld és tisztítsd az autód klímaberendezésének szűrőjét? - 4Tölgyesi Autószerviz

info@tolgyesiautoszerviz.hu

A komplett autószerelés rejtelmei

  1135 BUDAPEST, TAHI U. 87.

info@tolgyesiautoszerviz.hu

Sok általános tévhittel találkozunk komplett autójavító tevékenységünk során, melyeket bejegyzés-sorozatunkkal igyekszünk tisztába tenni.
Célunk az, hogy hiteles és értékes információval segítsünk eligazodni az autószereléssel kapcsolatos városi legendák és a tények világában.

Gyakorlati útmutató: Hogyan cseréld és tisztítsd az autód klímaberendezésének szűrőjét?

Az autóklíma tisztítás és berendezés szűrőjének cseréje rendszeres karbantartási feladat, melynek célja, hogy a belső levegő minősége és a klímaberendezés hatékonysága megfelelő szinten maradjon, valamint az autóklíma szűrőben megtalálható baktériumokat és egyéb kellemetlen lerakódásokat megszüntesse.

A klímatisztítás során érdemes a rendszer egyes részeit külön tisztítani és ha szükséges akkor azokat cserélni. A tisztítási folyamatot fontos legalább évente két, vagy három alkalommal elvégezni, hiszen így biztosítható az utastér levegő minősége. A klíma használata során ajánlott figyelni az esetleges rendellenes hangokra vagy a nem kívánatos szagokra, amelyek szintén jelzik, ha az autóklíma rendszert baktériumok, vagy kis gombák lepték el, így ez esetben szükséges a klímát és annak részeit, mint a szűrőt fertőtleníteni és kitakarítani. Fontos hangsúlyozni, hogy a klímatisztító folyamatot érdemes rendszeresen, nem csak nyáron a szezon előtt, hanem télen is elvégezni, hiszen így biztosíthatjuk az tiszta levegőt a járműben, óvjuk egészségünket és az autóklíma más elemei, mint a hűtő optimális működését is garantáljuk. Ez a kis lépés az egész légkondicionáló berendezésre hatással van, ezért mindenképpen javasolt a klímatisztítás folyamat rendszeres ismétlése, szükség esetén egyes részeinek cseréje.

A klímatisztító folyamatot akár házilag is elvégezhetjük, azonban fontos megjegyezni, hogy míg az autó klímáját ózonos tisztítással érdemes végezni, amelyhez szakember segítsége szükséges, viszont ez a fajta tisztítás nem alkalmas a klíma más részeinek, mint például a szűrőjének fertőtlenítésére, mivel az ózongenerátorral történő takarítás bár elpusztítja a gombák és bacilusok sokaságát, azonban az ózon magát a szűrőt is roncsolja és kárt tesz benne. Így az ózonos tisztítást bízzuk szakemberre, azonban a klíma szűrőjének fertőtlenítését, vagy annak kicserélését akár házilag mi is könnyen elvégezhetjük!

Hogyan tisztítsd otthon az autóklíma szűrőjét:

A klímatisztítás eljárás része a klíma szűrőjének tisztítása is, amelyet pár perc alatt saját magad is elvégezhetsz, ezzel időt is megspórolva. A folyamat elvégzéséhez nincs szükséged másra, mint az autó gyártókönyvére és egy spray segítségére!

Keresd meg az autóklíma szűrőjének a helyét!

Általában a szűrő az utastérben található, esetenként közel a műszerfal egyes részeihez, de mindenképpen szükséges használni a jármű kézikönyvét, amelyben pontos információkat találunk arról, hogy hol található az autóban a szűrő, illetve milyen a belső rendszer, ez mind fontos adat, amely a tisztítás miatt szükséges.

Távolítsd el a szűrőt!

Ha a gyártó általi könyvben megtaláltad a klíma szűrőjének pontos helyét, akkor nincs más dolgod, mint eltávolítani a szűrőt a belső helyéről, általában a rendszert a nyílásokon keresztül tudod kiemelni, így viszonylag egyszerű dolgod van! Viszont ha már itt elakadtál, javasoljuk szakértő autóklíma szerelő felkeresését.

Tisztítsd meg a klíma szűrő helyét!

A szűrő eltávolítása után tisztítsd meg annak helyét úgy, hogy távolítsd el a port, a leveleket és a szennyeződéseket, amelyek a szűrőhelyen lerakódtak. Ehhez elég egyszerű anyagdarabot használni, melynek segítségével megszabadulhatsz a szűrő helyén lerakódott káros anyagoktól. Használhatsz tisztítószert, vagy vizet, de mindenképpen töröld szárazra a szűrő helyét, miután végeztél a tisztítással. Ezután maga a szűrő tisztítás következik 

Tisztítsd meg az autóklíma szűrőt!

Az autóklíma szűrő fertőtlentésének módszere attól függ, hogy a rendszerben mennyi szemmel is látható kosz és szennyeződés halmozódott fel. Mindenképpen ajánljuk erre alkalmas tisztító spray használatát, amely a kisebb részekből is könnyedén eltávolítja a lerakódásokat, ezt hagyjuk rajta, majd pár perc után már át is törölhetjük egy száraz ronggyal. Ha úgy érezzük, ezt a folyamatot ismételjük meg többször egymás után, így a spray és a víz segítségével garantáltan megszabadulhatunk a szűrőben lévő kellemetlen baktériumok sokaságától, így kellemes és baktériummentes illatot biztosítunk az utastér közegében. 

Szárítsd meg a szűrőt!

A tisztítást követően száraz kell, hogy legyen a szűrő és annak a helye is. Ajánlott magát a szűrőt egy védett helyen száradni hagyni, majd áttörölni szárazon és úgy visszatenni. A tisztítás és visszahelyezés után mindenképpen indítsuk el a klímát, ellenőrizzük, hogy működik-e a tisztítást követően, nem érzékelünk kellemetlen szagokat, vagy rendellenes hangokat. Ha igen, vizsgáljuk meg, hogy megfelelően helyeztük vissza a szűrőt, viszont hogyha nem találtunk ebben problémát akkor valószínűleg az autóklíma más részeiben keresendő annak oka, mint például akár a hűtőközeg cseréje, vagy a klíma hűtő eltömődése. Ebben az esetben már indokolt inkább szakemberek véleményére hagyatkozni, akik a megfelelő és speciális eszközökkel, mint a hűtőközeg nyomásmérője, amivel képesek az autóklíma berendezés megfelelő működését elemezni és megkeresni a probléma forrását, majd orvosolni azt.

Vannak olyan esetek, amikor a szűrő tisztítása már nem elég, mivel az nem működik hatékonyan és hiába takarítjuk, ekkor már a szűrő fertőtlenítése kevés annak cseréje szükségszerű. Az alábbiakban bemutatunk egy gyakorlati útmutatót, pontról pontra szedve arról, hogyan tudod az autó klímaberendezésének szűrőjét akár otthon is cserélni!

Ellenőrizd a szűrő típusát!

Az első lépésként vizsgáld meg az eredeti szűrőt, majd annak a típusnak megfelelő új szűrőt vásárolj! Ha teheted kérj szakmai segítséget! 

Keresd a szűrőt!

Az autó használati útmutatójában részletes információk találhatók arról, hogy pontosan hol található a klíma szűrője a járművedben! 

Távolítsd el a régi szűrőt!

Ha megtaláltad a klíma szűrőjét, távolítsd el azt: válaszd le a szűrőt a csatlakozóról, majd óvatosan húzd ki a régi szűrőt a helyéről.

Tisztítsd meg a klíma szűrő helyét!

Spray és egy tiszta anyag segítségével távolítsd el a nem kívánt szennyeződéseket és töröld szárazra azt!

Helyezd be az új szűrőt!

Az új szűrőt óvatosan helyezd vissza a helyére. Győződj meg arról, hogy a szűrő jól és pontosan illeszkedik, valamint a csatlakozások megfelelően vannak elhelyezve.

Azonban ha nem sikerült otthon megoldani a szűrőcserét, ne aggódj! Látogass el hozzánk, mi mindenben a segítségedre leszünk és találunk megoldást a problémádra!

 

Leave a Replay

Keresés

Nálunk Generációs örökség a kiválóság

Szerviz munkafelvétel
+36 70 363 3217

Műszaki vizsga, eredetvizsga munkafelvétel
+36 70 330 21 84

Karosszéria munkafelvétel
+36 70 743 67 07

Egyéb ügyintézés
+36 1 349 6679

Egyéb ügyintézés
+36 1 788 29 74

Keress minket a közösségi hálókon is!

További szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre

Minden héten újabb szolgáltatást muttatunk be.

Kedves Ügyfeleink!
Dec. 19 - Jan. 7-ig
zárva vagyunk.