Az autó klímaberendezésének gyakori problémái és megoldásai - 4Tölgyesi Autószerviz

info@tolgyesiautoszerviz.hu

A komplett autószerelés rejtelmei

  1135 BUDAPEST, TAHI U. 87.

info@tolgyesiautoszerviz.hu

Sok általános tévhittel találkozunk komplett autójavító tevékenységünk során, melyeket bejegyzés-sorozatunkkal igyekszünk tisztába tenni.
Célunk az, hogy hiteles és értékes információval segítsünk eligazodni az autószereléssel kapcsolatos városi legendák és a tények világában.

Az autó klímaberendezésének gyakori problémái és megoldásai

Leggyakoribb autóklíma hibáit beleértve a szivárgást és a hűtési problémákat, a klímatöltés szintjét a rendszer a műszerfalon jelzi. Egyes rendellenességek igen gyakoriak, amelyeket mi is hamar észre vehetünk, ha figyelünk klíma működése közben, megfigyeljük a klímát, ellenőrizzük a klímagáz töltés szintjét, vagy a pollenszűrő szokatlan hangja vagy szaga jelezheti a hiba jelenlétét. 

Fontos megjegyezni, hogy sajnos a furcsa szag, vagy a hűtő rendellenes hangja, kis szivárgás, vagy a klímatöltés megfelelő szintje gyakran előforduló kellemetlenségek, amelyeket orvosolni kell. A légkondicionáló berendezésben és annak egyes részeiben gyakran megtelepedhetnek különböző baktériumok és gombák, amely aztán a pollenszűrő és a klíma működtetésével az utastérbe kerülnek. Ezért fontos ellenőrizni nem csak nyáron, a szezon előtt, hanem télen is az autóklíma berendezését, vagy a klímatöltés szintjét, a klímahűtő állapotát, a klímacső esetleges eltömődését, a gáz nyomását amelyet egy speciális klímagáz mérő eszköz segítségével lehet megállapítani. Tehát a klíma tisztítás és ha szükséges, akkor javítása szerviz által indokolt lépés, hogy hosszú távon megőrizzük az autóklíma optimális működését. 

Az autóklíma manapság szinte már alapfelszereltségnek számít, az autó fontos része, a meleg nyári napokon pedig elengedhetetlen tartozéka annak. Azonban, ahogy az összes gép és berendezés, úgy időnként az autóklíma is hajlamos lehet meghibásodásokra .Ha az autó klímaberendezése nem működik rendeltetésszerűen, az komoly kellemetlenséget és kényelmetlenséget okozhat számunkra, főleg a jó idő megjelenésével nyáron. 

Azonban fontos megjegyezni, hogy a rendszeres autóklíma tisztítás képes megelőzni a hibákat és így a gyakori klíma javítás megelőzhető. Mi az ózonos autóklíma fertőtlenítés módszert javasoljuk, hiszen az teljes mértékben képes megtisztítani az autóban felhalmozódott káros anyagokat.   

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a leggyakoribb autóklímaberendezési problémákat, és megmutatjuk, hogyan lehet őket akár otthon megoldani vagy mikor kell szakemberhez fordulni!

Szivárgás

A jármű klímaberendezésnél ez az egyik leggyakoribb probléma és sokszor előfordul a tömítések, csatlakozók, szelepek és csövek korrodálódása miatt történik.

Ha a rendszerben lévő hűtőanyag kiszivárog, a klímarendszer hatékonysága drasztikusan csökken. Emiatt az autóklíma nem lesz képes optimálisan működni, mert a hűtőközeg nem tudja elérni a megfelelő nyomást a rendszerben. 

A szivárgásnak különböző okai lehetnek amelyekre érdemes figyelni, mint például a hűtőközeg csöveinek vagy csatlakozóinak megrepedése, a kompresszor csatlakozóinak meglazulása vagy a kondenzátor meghibásodása. Sajnos emellett a szelep hibája is felmerülhet. A nyomáspróba segítségével az autóklíma szerviz professzionális szakemberei felmérik az autóklíma belső állapotát, így megtudjuk mi áll a rendellenes működés mögött. A szivárgások javítása általában a meglévő tömítések vagy alkatrészek cseréjét jelenti.

Ha szivárgást tapasztalunk a gépkocsi klímaberendezésében, azt javasoljuk, hogy ne próbáljuk otthon megjavítani, mivel ez nagyon veszélyes lehet. Így ebben az esetben mindenféleképpen szakértő segítségére van szükség.

Ne aggódj! Kétségbeesésre semmi ok, látogass el hozzánk! Szakembereink segítségedre lesznek, hiszen szolgáltatásaink között megtalálható az autóklíma javítás, autóklíma töltés vagy annak cseréje és mi teljes körűen elhárítjuk a készülék szivárgását!

Hűtési problémák

Az autóklíma másik visszatérő problémája a hűtéssel kapcsolatos. Ha a jármű klímarendszere nem hűt rendesen, akkor annak ebben az esetben is több oka lehet, mint a gáz szivárgása, a kompresszor meghibásodása, vagy a kondenzátor eltömődése.

A nem optimális hűtésnél először is ellenőrizd a klímagáz szintjét. Ha a gáz szintje alacsony, akkor valószínűleg szivárgás lehet annak az oka. Ebben az esetben javasoljuk, hogy mindenképp fordulj szakemberhez. Nem előírt szint esetében, vizsgáld meg a kondenzátort, és távolítsd el a rajta lévő szennyeződéseket, ha vannak. Ha ez sem javítja a klímát, akkor valószínűleg a kompresszor meghibásodása az ok, amelynek javításához szintén hozzáértő felkeresése szükséges.

A hűtőrendszer meghibásodásának esetében keress minket bátran, szakértő kollégáink segítenek a probléma elhárításában, ha kell akár javítási és csere folyamatokat is vállalunk!

Kellemetlen szagok

Az klímaberendezésből a pollenszűrő által olykor kellemetlen szagok szivároghatnak a belső utastérbe, ezt a berendezésben felgyülemlett baktériumok okoznak, amelyek nedves és meleg környezetben szaporodnak. Ezek a baktériumok allergiás reakciókat és légúti megbetegedéseket is okozhatnak, úgyhogy érdemes a problémát nem félvállról venni.

Az első lépés a kellemetlen szagok megszüntetéséhez, a klímahűtő és a pollenszűrő tisztítása. Az ózonos fertőtlenítés során speciális tisztítószereket használjunk, amelyek eltávolítják a baktériumokat és az ártalmas anyagokat a rendszerből, így az klímarendszer levegője tiszta és kellemes lesz. A fertőtlenítést javasolt évente legalább egyszer elvégezni, de akár gyakrabban is, ha klímaberendezést rendszeresen használjuk, ugyanis ez a kis lépés megelőzi a klíma csere vagy javítás költséges folyamatát. 

Abban az esetben, ha a klímahűtő tisztítás nem segít  akkor cserélni szükséges a klímaberendezés levegőszűrőjét. Ez a szűrő az autóklíma rendszerében keringő levegő megtisztításáért felelős és ha poros vagy koszos lesz, akkor csökkenti a klímaberendezés hatékonyságát, így az kellemetlen szagokat okozhat.

Az autóklíma csere, vagy a klímát tölteni időnként szükséges, ne habozz és látogass el hozzánk! Felszerelt szervizünk és segítőkész, szakértő kollégáink mindenben a rendelkezésedre állnak!

Ellenőrző szelep hiba 

Ez a klíma egyik legfontosabb alkatrésze, amelynek szerepe, hogy megakadályozza a folyadék visszafolyást. Ha az ellenőrző szelep hibás, a hűtőközeg visszafolyik a kompresszorba, ami károsíthatja az alkatrészeket, és csökkentheti a klíma hatékonyságát. Ez általánosságban a nyomáspróba során is kiderülhet, amelyet szintén szakemberek végeznek speciális eszközökkel.

Kompresszor hiba

A kompresszor a klímarendszer motorja, amelynek szerepe, hogy nyomást gyakoroljon a hűtőközegre. Ha a kompresszor hibás, a klíma nem működik megfelelően, vagy egyáltalán nem működik, ezt szintén jelezheti az elfolyt olaj vagy a nem optimális olaj szintje. A kompresszor hibája általában a kopás vagy a sérülés miatt jelentkezik, és általában az egész kompresszor cseréjét igényli.

Hűtőközeg hiánya: 

Ha a klímarendszer nem hűti megfelelően az autót, az egy lehetséges ok, hogy nincs elegendő szinten a folyadék klímában, így hűtőközeggel kell pótolni, ezt a műszerfal egyes jelzései is mutathatják. 

Ilyenkor az autóklíma töltés javasolt, amelynek köszönhetően a hűtő újra képes lesz ellátni feladatát. Azonban a folyadék mennyiségét érdemes mindig figyelni, hiszen az a használat során folyamatosan elfogyhat, azonban a műszerfal piktogramjai ilyenkor jeleznek.

Azonban a gyakran elpárolog hűtőközeg az lehet a rendszert ért szivárgások vagy a berendezésben lévő alkatrészek hibája miatt, mint a klímacső, vagy az elpárologtató hibája, ekkor akár olaj szagot is érezhetünk.

Ventilátor hiba 

A klímaberendezés ventilátorai azért felelősek, hogy a hideg levegőt a kívánt helyre szállítsák az autóban. Ha a ventilátorok hibásak, akkor az autóban nem lesz megfelelő hűtés, és a rendszer teljesítménye csökkenni fog. A ventilátor hibája általában az életkor és a kopás miatt jelentkezik, és általában a ventilátor csere indokolt, mivel annak javítása nem kifizetődő.

Elektromos hiba

Az áramkimaradások és az elektromos hibák gyakran előfordulnak a klíma berendezésben és az alkatrészek, például a kapcsolók vagy a relék meghibásodásához vezethetnek. Ezek megoldása általában a hibás alkatrészek cseréje vagy az autóklíma javítás indokolt. 

A klíma javítás, az autóklíma töltés, vagy a csere, a klímacső javítási folyamatai bonyolultak, így látogass el hozzánk felszerelt szervizünkbe, ahol széles körű szolgáltatásaink által a segítségedre leszünk bármiben, legyen az kis ózonos fertőtlenítés, vagy nyomáspróba!   

Lekötött vagy szennyezett kondenzátor

A klíma kondenzátora felelős a meleg levegő eltávolításáért. Ha a kondenzátor szennyezett vagy lekötött, akkor nem lesz képes megszabadulni a meleg levegőtől, és ez megakadályozza a klímaberendezés hatékony működését. A kondenzátor tisztítása vagy cseréje általában megoldja ezt a problémát.

Rendszer feltöltése

Túl sok hűtőközeg a klímában szintén meghibásodásához vezethet, az autóklíma töltés egy komplikált feladat, hiszen a rendszer mennyiségi jelzéseit figyelembe kell venni. Ugyanis ha a klímaberendezés túltöltött, akkor a rendszerben lévő nyomás túl magas lesz, ami károsíthatja az alkatrészeket és például az elpárologtató cseréjéhez vezethet. A megfelelő mennyiségű hűtőközeggel való újratöltés megoldást jelenthet.

Összefoglaló

Az autó klímaberendezések hibáinak és problémáinak megoldása otthon is lehetséges, de akad néhány olyan probléma, amelynek megoldásához szakemberre van szükség. Ha szivárgás, olaj szag árasztja el a rendszert, vagy komolyabb hűtési problémát tapasztalunk, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez. 

A kellemetlen szagok megszüntetése érdekében érdemes rendszeresen cserélni a levegőszűrőt és legalább évente egyszer elvégezni annak fertőtlenítését. A rendszeres karbantartással és tisztítással meghosszabbíthatjuk az rendszer élettartamát is.

Leave a Replay

Keresés

Nálunk Generációs örökség a kiválóság

Szerviz munkafelvétel
+36 70 363 3217

Műszaki vizsga, eredetvizsga munkafelvétel
+36 70 330 21 84

Karosszéria munkafelvétel
+36 70 743 67 07

Egyéb ügyintézés
+36 1 349 6679

Egyéb ügyintézés
+36 1 788 29 74

Keress minket a közösségi hálókon is!

További szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre

Minden héten újabb szolgáltatást muttatunk be.

Kedves Ügyfeleink!
Dec. 19 - Jan. 7-ig
zárva vagyunk.