Miért fontos a klíma teljes körű tisztítása, karbantartás nyár előtt? - 4Tölgyesi Autószerviz

info@tolgyesiautoszerviz.hu

A komplett autószerelés rejtelmei

  1135 BUDAPEST, TAHI U. 87.

info@tolgyesiautoszerviz.hu

Sok általános tévhittel találkozunk komplett autójavító tevékenységünk során, melyeket bejegyzés-sorozatunkkal igyekszünk tisztába tenni.
Célunk az, hogy hiteles és értékes információval segítsünk eligazodni az autószereléssel kapcsolatos városi legendák és a tények világában.

Miért fontos a klíma teljes körű tisztítása, karbantartás nyár előtt?

A klíma tisztítása, karbantartása és az autóklíma töltés nyár előtt különösen fontos, hiszen ezzel biztosítjuk a klíma hatékony működését a forró nyári hónapokban, valamint megelőzzük az esetleges meghibásodásokat, ez télen ugyanúgy indokolt.. Mindemellett a jó idő és a meleg bekövetkezte kedvez a különböző gombák és baktériumok terjedésének az autóklímában, valamint akár a pollenszűrő is táptalajt adhat a különböző bacilusok terjedésének, amelyek a klíma rendszer működésével a belső utastérbe kerülnek, ezzel veszélyeztetve nem csak a saját magunk, hanem utasaink egészségét is, így a tisztítás és az autóklíma töltés elengedhetetlen.

Télen és nyáron is elengedhetetlen, sőt ugyanolyan szükséges a klímát megfelelően fertőtleníteni, javasoljuk évente legalább két alkalommal ismételjük meg ezt a folyamatot, megelőzve ezzel a később kialakuló kis vagy nagy problémákat.

Érdemes klíma jelzéseire is odafigyelni, hiszen a berendezés a műszerfal által, a hűtő rendellenes hanggal vagy a szag jelzi, ha például klímatöltés szükséges és a hűtöközeg mennyiségét tölteni kell, tisztítás, vagy az olaj cseréje indokolt, esetleg a szelep áll a hiba mögött. Figyeljünk a műszerfal jeleire és szükség esetén kérjük autó klíma szervíz segítségét.

Ebben a blogbejegyzésben részletesen kifejtük, hogy miért is van szükség nyáron a klíma rendszert tisztítani, milyen előnyökkel jár ez a folyamat és milyen kellemetlen problémát okozhat ennek elmulasztása.

Miért fontos a klíma tisztítása és karbantartása?

Óvd az egészséged!

Az első és legfontosabb ok az autóklíma tisztítását és karbantartását illetően, mint már említettük, a saját és mások egészségének megóvása. A klíma és a pollenszűrő is tökéletes hely a por, a pollen, a bacilusok és más szennyező anyagok felhalmozódásának. Ezek az autó és a klímahűtő működésével a levegőbe kerülnek, amely különösen veszélyes lehet azok számára, akik allergiásak vagy asztmásak, illetve számos légúti megbetegedést idézhetnek elő. A klíma fertőtlenítés és a javítási folyamatok segítenek eltávolítani ezeket az anyagokat, valamint biztosítja, hogy a levegőt, amit belélegzünk, tiszta legyen. A klíma gyors fertőtlenítéséhez az ózonos tisztítást ajánljuk amit évente érdemes ismételni és aminek használata azonnal csökkenti a káros baktériumok utastérbe való jutását, azonban ez csak szakember által történhet, mivel az ózon igen veszélyes robbanóanyag.

Ha a klímahűtő működésekor a fertőtlenítést követően furcsa szag, például gáz vagy olaj érzékelhető, szintén mindenképpen szerviz szükséges, ugyanis ebben az esetben nem a fertőtlenítés hiánya áll a gond mögött, hanem egyes alkatrészek meghibásodása, például az autóklíma egyik része a kompresszor, vagy a klímacső hibásodhatott meg, annak cseréje, vagy javítása indokolt, Egyes esetekben a klímatöltés hiánya is okozhat kis kellemetlenséget, amit hűtőközeggel kell pótolni, vagy cserélni.

Bízza magát szakemberekre, látogasson el hozzánk és bízza ránk klímarendszerének ózonos tisztítását! Nálunk széles körű szolgáltatásaink között az ózonos fertőtlenítésen túl megtalálható autóklíma javítás és töltés is!

Energiatakarékosság optimalizálása

A fertőtlenítés nem csak egészségünkre van hatással, hanem energiahatékonyságot is javítja. Ha a klíma szennyezett és nem karbantartott, akkor az nem fog hatékonyan működni és még nem kívánt baktériumok kerülhetnek az utastérbe. Sőt az, hogy a klíma elérje a kívánt hőmérsékletet, az még több energia fogyasztással jár.

Ez nem csak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is terheli, mivel több energiát használunk fel, amelyből a legtöbb mértékben szén-dioxid kibocsátással jár. A rendszer tisztítása és karbantartása segít optimalizálni az autóklíma működését, így nem csak energiát takarítunk meg, mindemellett csökkentjük a környezetre gyakorolt hatásunkat is.

Mindemellett, ha bármilyen problémát tapasztalsz a klíma működésével kapcsolatban keress minket bátran, autóklíma javítása, autóklíma töltés, vagy csere mi segítünk!

A klímaberendezés zavartalan működése

A klíma berendezések gyakori karbantartása elsősorban hosszabb élettartamot biztosít a rendszernek, ezért indokolt télen is fertőtleníteni azt. A meghibásodás nagyobb költséggel járhat, mint a rendszeres szervizelés, csere, érdemes időnként ellenőrizni, így elkerülhetjük a kellemetlen problémákat.

A légkondicionáló tisztítás nem csak annak élettartamát növeli, hanem javítja a biztonságát is. A belső rendszerben lévő felhalmozódó szennyeződések lerakódhatnak a kábeleken, amelyek hosszú távon sérüléseket, vagy rövidzárlatot is okozhatnak. A rendszeres fertőtlenítés, csere, javítás vagy feltöltés azonban segít megakadályozni az ilyen eseteket.

A klímaberendezés ellenőrzés, fertőtlenítés a hűtőközeg csere és javítás specifikus eszközökkel történik, ezért bízza szakképzett autószerelőkre ezek cseréjét és tisztítása, számunkra ezek javítása nem akadály!

Az alábbi pontokban összeszedtük, hogy mely dolgokra érdemes figyelni az autóklíma hatékony működése érdekében a szezon előtt!

Hogyan ellenőrizzük az autóklíma megfelelő működését?

Ellenőrizd a klímarendszer nyomását és annak állapotát!

Ajánlott szakember által megmérni a klímarendszer nyomását és ha szükséges akkor az autóklíma töltés sem maradhat el! Ez kis nyomáspróba segítségével történik, amikor is egy kis speciális elektromos mérő csatlakoztatásával meghatározható a belső nyomás nagysága, vagy éppen annak csökkenése, amely sok problémára utalhat.

Ha a nyomás az előírtnál alacsonyabb, akkor az szivárgást jelzi, amely miatt a hűtőfolyadék elpárolgott az autó klímájából, ez lehet a szelep miatt is, amit cserélni kell. Azonban ha a nyomás inkább magas, akkor az elzáródást, vagy valamilyen szűkületet jelent. Ha a nyomáspróba során eltérő eredményeket kap a szakember, akkor további vizsgálatoknak veti alá a járművet és a rendszert, hogy biztonsan kiderüljön az esetleges probléma forrása és javítással elhárítsa azt.

Ellenőrizd a klímagáz megfelelő mértékét!

A hűtőközeg, vagyis a klímagáz vizsgálata szintén felszerelt, szakképzett autószerelő segítségével történik, azonban van egy pár általunk is használatból eredő észrevehető jel, amely a nem optimális rendszer működésére utal. Ilyen az, ha a berendezés nem hűt eléggé, vagy nem hideg levegő áramlik a klímából, ez jelezhet alacsony hűtőközeg szintet is. Azonban a furcsa, nem meg szokott hangok is amely a működés során lépnek fel, utalhatnak az alacsony gáz mértékére, mely esetben klímatöltés vagy csere szükséges. A hűtő fülledt és kellemetlen szaga is a hűtőközeggel és annak mennyiségével lehet kapcsolatos, amely szerviz igénybevételét követeli meg.Az autóklíma által használt  klímagáz egy adott idő után kiszivároghat a klímából, ami által csökken annak hatékonysága, illetve káros anyagok kerülhetnek a levegőbe.

A nyomáspróba lehetővé teszi, hogy időben észrevegyük a problémákat, hiszen a nem optimális nyomás akár a motor túlmelegedését is okozhatja, amely pedig károsítja az autó motorját és csere szükséges és a javítás igen költségessé válhat. Ezért időnként indokolt klímát utántölteni, illetve nyomáspróba segítségével a rendszer működését optimalizálni.

Ha ezeket tapasztalod, mindenképpen érdemes autóklíma szervíz szakértő kollégáit felkeresni, mivel a hűtőközeg mérése és a csere, valamint annak újratöltése speciális műszerekkel történik, az otthoni kísérlet pedig akár robbanás veszélyével is járhat! Ilyen esetben is keress minket bizalommal, autóklíma töltést és javítást is vállalunk felszerelt szervizünkben szolgáltatásaink által mindenben a rendelkezésedre állunk!

Vizsgáld meg a klímaberendezés egyéb részeit is!i

Mindezek mellett az autóklíma javítás mellett annak egyéb részei is meghibásodhatnak, ha nem fordítunk rájuk elég figyelmet. A klímacső, az elpárologtató, a pollenszűrő és az olaj is rendszeresen cserére és ellenőrzésre szorulhat.

Klímacső

A klímacsövek elhasználódhatnak és megsérülhetnek, ami általában szivárgáshoz vezet. A szivárgás azt jelenti, hogy a klímagáz kiáramlik a rendszerből, és így a klímaberendezés hatékonysága csökken. A szivárgást okozhatja a cső korrodálódása, repedése vagy a csatlakozók lazulása. Ha azt veszed észre, hogy a klímaberendezése nem ad elég hideg levegőt, akkor nagy valószínűséggel a klímacső a probléma.

Elpárologtató:

Ez a klímaberendezés belső része, amely lehűti és szűri a levegőt. Idővel ennek felülete szennyeződhet és eldugulhat, ami korlátozza a légáramlást és növeli a gáz nyomását a rendszerben. Az elpárologtató meghibásodása lehet a szivárgás forrása is, ha a rendszerben felgyülemlik a víz és a szennyeződés.

Pollenszűrő

A pollenszűrő felelős a levegő tisztításáért, és eltávolítja a por, pollen és egyéb szennyeződéseket. A használat során a pollenszűrő eltömődhet és szennyeződhet, ami megnehezíti a levegő áramlását és rontja a klíma hatékonyságát. Az eltömődött pollenszűrő nemcsak a rendszer működésére van hatással, hanem allergiás reakciókat is okozhat.

Kompresszor

A kompresszor a klímarendszer „szíve”, amely a hűtőközeget komprimálja és mozgatja a berendezésben. A kompresszor meghibásodása az autó klímaberendezésének teljes meghibásodásához vezethet. A kompresszor hibái között több ok áll, mint a kopott tömítés, vagy a törött hajtószíj, a sérült csapágy vagy a tönkrement elektromos motor. A klímakompresszor hibájának jele lehet a kattanás vagy zaj, amelyet a klíma bekapcsolása során hallható, azonnali javítás indokolt.

Ha a felsoroltak közül bármely probléma felmerül, vagy tapasztalod őket, akkor látogass el hozzánk, ahol szakértő autószerelő kollégáink mindenben a segítségedre lesznek! Mi vállaljuk a klímarendszer teljes körű javítását vagy akár cseréjét is!

Összefoglaló

A autóklíma rendszeres karbantartása és tisztítása és a töltés lényeges lépés a klíma, a klímahűtő élettartamának fenntartásához, valamint egészségünk megőrzéséhez is. Bizonyos időközönként elengedhetetlen szervizelni, illetve megvizsgálni és felmérni ezek állapotát, így további költséges javítási folyamatok is megelőzhetők. Tehát a klímát fertőtleníteni és az egyes alkatrészek ellenőrzése nem csak egy egyszerű kis feladat, nem feledkezhetünk meg róla, hiszen a kényelmes és egészséges életmódunk egyik fontos eleme is.

 

Leave a Replay

Keresés

Nálunk Generációs örökség a kiválóság

Szerviz munkafelvétel
+36 70 363 3217

Műszaki vizsga, eredetvizsga munkafelvétel
+36 70 330 21 84

Karosszéria munkafelvétel
+36 70 743 67 07

Egyéb ügyintézés
+36 1 349 6679

Egyéb ügyintézés
+36 1 788 29 74

Keress minket a közösségi hálókon is!

További szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre

Minden héten újabb szolgáltatást muttatunk be.

Kedves Ügyfeleink!
Dec. 19 - Jan. 7-ig
zárva vagyunk.