Mit jelentenek a hibakódok hibajelzések a műszerfalon? - 4Tölgyesi Autószerviz

info@tolgyesiautoszerviz.hu

A komplett autószerelés rejtelmei

  1135 BUDAPEST, TAHI U. 87.

info@tolgyesiautoszerviz.hu

Sok általános tévhittel találkozunk komplett autójavító tevékenységünk során, melyeket bejegyzés-sorozatunkkal igyekszünk tisztába tenni.
Célunk az, hogy hiteles és értékes információval segítsünk eligazodni az autószereléssel kapcsolatos városi legendák és a tények világában.

Mit jelentenek a hibakódok hibajelzések a műszerfalon?

A modern technológiájának fejlődésével az elektromos rendszer, köztük az egyre egyértelműbb hibakódok, hibajelzések elhelyezkedése a műszerfalon, egyre fontosabb szerepet kapott a járművek rendszereiben is, amelynek segítségével az autó villamos rendszere számos kiemelkedően jelentős funkciót lát el.

Az egyik ilyen a műszerfalon megjelenő hibajelző lámpa, amelyen keresztül a jármű úgymond kommunikál velünk és a sofőr segítségére van, hiszen a hibajelzések, hibakódok a műszerfal jelzőlámpáin keresztül számunkra is észrevehetőek, így észlelhetjük a fennálló problémát.

Azonban a műszerfalon a hibajelző lámpák villogása vagy felgyulladása gyakran aggodalmat jelenthet a sofőr számára, ezért fontos, hogy ismerjük és megértsük a lámpák jelentését, valamint azt, hogy melyik elem mire utal és mikor érdemes szakember felkeresése.

Az autó elektromos rendszere rendkívül összetett és számos alkatrészt foglal magában, mint az akkumulátor, a generátor, a gyújtásrendszer, a világítás, a fűtés és a klíma, az elektronikus vezérlőegységek, csak, hogy említsünk párat. Ha az adott rendszer hibajelző műszerfal lámpája felgyullad, az utalhat a meghibásodott alkatrészre, akár utalhat az adott rendszer működésére vonatkozó visszajelző lámpaként is, illetve arra, hogy az adott rendszer be van kapcsolva, mint például az eső és fényérzékelő műszerfal jelzés.

A műszerfal lámpák egy része azonban nem utal feltétlenül azonnali veszélyre. Néhány hibát jelző lámpa csak figyelmeztetést ad az bizonyos rendszernek az aktív működésével kapcsolatban, vagy arra vonatkozóan, hogy bekapcsolva maradt, persze utalhat kisebb hibára, míg mások súlyosabb problémára hívják fel a figyelmet, amiért az autót ajánlott átvizsgálni. 

Az villamos rendszer diagnosztizálásához számos eszköz és szakértelmi ismeret szükséges! 

Ebben a bejegyzésben elhoztuk Nektek a leggyakoribb problémákat, amelyeket a műszerfal lámpák jelezhetnek!  

A főbb hibára utaló hibajelző lámpák és azok jelentése:

Motor hibájának lámpája

A műszerfalon található motor alakú ikon, amely, ha folyamatosan, aktív módon világít, általában a motor rendszerében fellépő hibát jelezheti piros színnel világítva. Ez a meghibásodott motor működésére utal, ami a nem tökéletes égésből fakad, ami gyújtás hibából vagy egyéb rendellenes működésből ered.

Mindenképpen ajánljuk az autót kivizsgáltalni, mivel a motor kulcsfontosságú az autó működésében, ha halogatod, annak javítási költsége igen magas lehet!

ABS hibajelző lámpa

Az ABS (Anti-Lock Braking System) lámpa, sárga vagy narancssárga színnel figyelmeztető lámpa azt jelzi, hogy a fékrendszerben hiba lépett fel, amely befolyásolhatja a jármű fékezési teljesítményét és stabilitását.

Légzsák hibajelző lámpa

Ez a műszerfalon lévő jelzés figyelmeztető, hogy gond van a légzsák rendszerrel, a műszerfalon piros színnel világít. A légzsák hibája esetén a légzsákok nem működhetnek megfelelően egy esetleges ütközés során, így mindenképpen érdemes utánajárni a problémának és a hibás működésének.

Akkumulátor hibajelző lámpa

Ha meglátod ezt a piros figyelmeztető műszerfal jelzést, ennek jelentése, hogy az autó generátora nem tölti az akkumulátort, de ezt okozhatja akár a szakadt ékszíj is. Vagy hiba van a rendszerben, esetleg nem megfelelő a feszültség.

Olajnyomás hibajelző lámpa

Ha ez a piros hibajelző lámpa felgyullad a műszerfalon, azonnal állítsd le a motort, mert olaj kenés nélkül komoly károsodás éri a csapágyakat. Azt jelzi, hogy az autó olajnyomása alacsony vagy megszünt teljesen, vagy éppen túl magas, illetve probléma van az olaj keringgetéssel.

AdBlue rendszer hibajelző lámpa

Az AdBlue rendszer lámpa, nevéből adódóan kék vagy kékes zöld színű és azt jelzi, hogy az AdBlue folyadék szintje alacsony, és újra töltést igényel! Ide azért nem tettünk ki hibajelző jelölést, mivel autó gyáranként más-más hibajelző ikonnal ábrázolják.

ESP hibajelző lámpa

Az ESP (Elektronikus Stabilitásprogram) lámpa sárga jelzése arra figyelmeztet, hogy az autó stabilitását befolyásoló hiba merült fel, például az úttartás vagy a tapadás veszélyeztetése! Ha ezt a sárga műszerfal jelzést látod, mindenképpen érdemes autó szerviz felkeresése és a probléma azonnali elhárítása!

Fékrendszer hibajelző lámpa:

Ez a műszerfal jelzőlámpa arra figyelmeztet, hogy a fékrendszerben hiba lépett fel, például kopott fékbetétek vagy sérültek a féktárcsák.

Egyéb hibakódok, jelzések

A műszerfalon nem csak hibát jelző lámpák találhatók, hanem az egyes rendszerek működését is a lámpák tudatják a sofőrrel, ilyen a hátsó ködlámpa, amely arra utal, hogy a ködlámpa be van kapcsolva, a biztonsági öv bekapcsolását jelző ábra, amely a biztonsági öv működésére utal. De ilyen a tompított fényszóró, az ablakmosó folyadék mennyiségét mutató jelzés, vagy a hűtőfolyadék és olajnyomás, a kézifék és a motorháztető nyitva jelzései is. Sőt a kézifék, a távolsági fényszóró, illetve az indításhoz használt kulcs behelyezését is jelezi, ez azt jelenti, hogy a rendszer működik. A kulcs mellett a biztonsági öv bekapcsolva állapotáról való jelzést is megtalálod a műszerfalon, valamint azt is, ha az ajtók nyitva maradtak, vagy a lámpák egyike kapcsolva felejtődött, ilyenkor folyamatosan világít, illetve az ablakmosó folyadékot újra kell tölteni, ekkor ajánlott a szélvédő és az ablaktörlő lapátok ellenőrzése is.

Amennyiben felvillan valamelyik az alábbi lámpák közül, az ablakmosó folyadék, vagy olajnyomás és hűtőfolyadék működésére utaló jelzése, ebben az esetben ajánlott utántölteni és ellenőrizni a mennyiségét. Ide tartozik adaptív világítás rendszere is, amely nem minden modellben található meg és amely segíti a fényszórók, hátsó ködlámpa működését.

Ne hagyd figyelmen kívül a lámpák jelzését és ne halaszd el a szükséges intézkedéseket! Bízz az autód rendszerében és a műszerfalon lévő jelzőlámpák jelzéseiben! Ne halogass utánajárni az esetleges hibáknak!

Mit tegyünk, ha a hibajelző lámpa felgyullad? 

Ne pánikoljunk!

Először is, meg kell próbálni megőrizni a nyugalmat, mivel néhány jelzés csak figyelmeztetés, és nem feltétlenül jelent súlyos problémát! Azonban közben lényeges megnézetni és utánajárni az adott jelzés jelentésének és az azt okozó problémának.

Ellenőrizzük a kézikönyvet!

Minden járműnek van egy kézikönyve, amely részletes információkat tartalmaz a műszerfal jelzőlámpáiról és azok jelentéséről, valamint segítséget nyújt a problémák meghatározásában.

Használd ezt a kézikönyvet, ez segíthet elindulni a rendellenesség megtalálásában!

Keressünk segítséget!

Amennyiben nem vagy jártas az autó diagnosztizálásában, de felvillant az egyik hibára utaló lámpák közül az egyik visszajelző, figyelmeztető műszerfal lámpája, érdemes szakértő segítség felkeresése, aki megvizsgálja az autót.  

Fordulj hozzánk bizalommal, mi átvizsgáljuk járműved, a műszerfal visszajelző lámpáit és diagnosztizáljuk a problémát, majd elvégezzük a helyes működés érdekében szükséges javításokat.

Ne hanyagoljuk el a figyelmeztető lámpát!

A lámpák és jelentése figyelmen kívül hagyása és az autó további hosszú távú használata akár súlyosabb problémákhoz és károkhoz vezethet, ezért semmiképpen ne halaszd el a lámpa jelzése okának kiderítését és a szükséges intézkedések megtételét!

A hibakódok és a diagnosztikai rendszerek

Az adaptív technológia segítségével a járművek hibakódokat észlelnek és jeleznek, amelyek rendszer aktív állapotára utalnak!

P0420 – Katalizátor hatásfok alacsony

A hibakód figyelmeztet, hogy a katalizátor hatásfoka alacsony, ami a kipufogórendszer problémáját jelezheti, ami nem feltétlenül a katalizátor hibájára utal. 

P0300 – Véletlenszerű égési hiba

Véletlenszerűen jelentkezik égési hiba a motorban. Ennek oka lehet rossz gyújtás, gyenge üzemanyag-ellátás vagy más motorproblémák.

P0171 – Szegény üzemanyag-keverék:

A hibakód jelentése arra figyelmeztet, hogy az üzemanyag-keverék túl kevés a motorban, ami lehet alacsony üzemanyag-ellátás, érzékelő hiba vagy egyéb üzemanyag-rendszert érintő probléma eredménye.

P0113 – Légáramlással kapcsolatos hiba

A beszívott levegő hőmérséklet (IAT) érzékelő áramkör magas feszültség. Ez hatással van a levegő/üzemanyag keverék arányára, mivel ez az információ szabályozza, hogy mennyi üzemanyagot juttatunk be az égéshez.

Egyéb hibakódok

Közben érdemes megemlíteni, hogy ezentúl még számos hibakód létezik, amelyek függnek az autó fajtájától is. Ilyen például a tengelykapcsoló pedált és annak hibás működését jelző kód, vagy a hátsó ablak motorjának problémáira utaló kódok. 

  • Ha észlelünk egy hibakódot a műszerfalon, abban az esetben érdemes az alábbi lépéseket követni:
  • Ne folytassuk a vezetést, ha a hibakód az autó biztonságos működését veszélyezteti!
  • Konzultálj egy szakemberrel vagy autószerelővel a hibakód értelmezéséhez és a szükséges javítások elvégzéséhez.
  • Hibakód, vagy hibajelzés jelentése nem egyértelmű számodra, az autód nem működik megfelelően, keress minket, mi mindenben a segítségedre vagyunk!

Következtetés: Mit tegyünk hibakódok, hibajelzések esetén?

Ne hagyjuk figyelmen kívül az automata hibakódokat és a rendellenességet jelző lámpát, hiszen műszerfal figyelmeztető lámpa jelentése jelzi a járműben esetlegesen fennálló problémákat. Ilyenkor, szükség esetén érdemes szakemberhez fordulni!

Azonban az aktív, rendszeres karbantartás és megelőző intézkedések végrehajtása segít hibakódok minimalizálásában. Az olajcsere, szűrőcserék, gyújtógyertya-csere és egyéb karbantartási feladatok segíthetnek megelőzni a problémákat, és csökkenteni a hibakódok előfordulását.

Ne feledjük, hogy a hibakódok nélkülözhetetlenek a diagnosztizálás érdekében. Azok figyelmen kívül hagyása hosszú távon komolyabb problémákhoz és költségekhez vezethet. Ha valamilyen hibakódot észlelünk a műszerfalon, legyünk proaktívak és tegyünk lépéseket a probléma megoldása érdekében.

Amennyiben kétség merül fel a műszerfalon valamelyik megjelenő hibajelzés jelentése kapcsán, érdemes konzultálni egy szakemberrel, aki segít a probléma azonosításában.

Ne próbáljunk meg önállóan diagnosztizálni és javítani olyan problémákat, amelyekről a hibakódok informálnak minket. Forduljunk szakemberhez vagy autószerelőhöz, akik megfelelő szaktudással és eszközökkel rendelkeznek a probléma kezeléséhez.

Az autó diagnosztikai rendszerei és a hibakódok jelzései segítenek az autószerelőknek probléma gyorsabb és hatékonyabb azonosításában és javításában. Az időben elvégzett diagnosztika és javítás megóvhat minket a további költségektől és a járműben bekövetkező nagyobb károktól. Ahhoz, hogy biztonságosan és megbízhatóan használhassuk járművünket, fontos, hogy értsük és figyeljük a műszerfalon megjelenő hibajelzéseket és hibakódokat. Ne hagyjuk figyelmen kívül a problémákat, hanem forduljunk szakemberhez, aki segít a helyes diagnózisban és a szükséges javítások elvégzésében.

Összefoglalás: Hibakódok, hibajelzések mi a teendő?

A hibakódok és hibajelzések a műszerfalon kulcsfontosságúak a jármű problémáinak diagnosztizálásában, karbantartásában diagnosztizálása és a jelzőlámpák jelentése kulcsfontosságú a jármű karbantartásában és biztonságos használatában!

A műszerfal visszajelző lámpák és hibakódok figyelmeztetnek minket a rendszerben esetlegesen felmerülő problémákra, és azonnali intézkedéseket igényelhetnek. 

Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a jelzéseket és mindig kérjünk szakértő segítséget! 

Leave a Replay

Keresés

Nálunk Generációs örökség a kiválóság

Szerviz munkafelvétel
+36 70 363 3217

Műszaki vizsga, eredetvizsga munkafelvétel
+36 70 330 21 84

Karosszéria munkafelvétel
+36 70 743 67 07

Egyéb ügyintézés
+36 1 349 6679

Egyéb ügyintézés
+36 1 788 29 74

Keress minket a közösségi hálókon is!

További szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre

Minden héten újabb szolgáltatást muttatunk be.

Kedves Ügyfeleink!
Dec. 19 - Jan. 7-ig
zárva vagyunk.