Az autó klímaberendezésének hatékony működtetése: hogyan használjuk helyesen szellőztető nyílásokat és az ablakokat úgy,hogy kevesebb energiát használjunk fel? - 4Tölgyesi Autószerviz

info@tolgyesiautoszerviz.hu

A komplett autószerelés rejtelmei

  1135 BUDAPEST, TAHI U. 87.

info@tolgyesiautoszerviz.hu

Sok általános tévhittel találkozunk komplett autójavító tevékenységünk során, melyeket bejegyzés-sorozatunkkal igyekszünk tisztába tenni.
Célunk az, hogy hiteles és értékes információval segítsünk eligazodni az autószereléssel kapcsolatos városi legendák és a tények világában.

Az autó klímaberendezésének hatékony működtetése: hogyan használjuk helyesen szellőztető nyílásokat és az ablakokat úgy,hogy kevesebb energiát használjunk fel?

Az autóklíma töltés, karbantartás és optimalizálás nagyon fontos, különösen a nyári hónapokban, de ugyanúgy télen is, időnként érdemes figyelmet fordítani az autóklíma töltés és az autóklíma javítás folyamataira.

A rendszer, vagyis az autóklíma működése jelentős hatással van az üzemanyag-fogyasztásra, ami pedig a nem megfelelő használat következtében sajnos nem várt költséggel járhat, így az alapból magas árak mellett ezen kiadások még jobban megviselhetik pénztárcánkat.

Azonban van egy pár olyan trükk és praktika, amelyek segítségével megelőzhetők a váratlan kiadások! Betartásukkal képesek vagyunk megvédeni pénztárcánkat 1-1 költségesebb kiadástól!  

Viszont mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a klíma teljes rendszere, a pollenszűrő, klímacső, klímahűtő és klímagáz karbantartási és javítási műveletei évente, mint a klímatöltés, télen és nyáron is  indokoltak, mivel az autóklíma szerviz és tisztítás segíti az autóklíma működésének optimalizálását. 

A autóklíma javítás és tisztítás elmaradása sajnos a baktériumok szaporodásához vezethet, amely a belső utastérbe kerülve különböző betegségeket okozhatnak mindazontúl, hogy növelik az autó fogyasztásának mértékét, így mindenféleképpen ajánljuk, hogy a tisztítás folyamatát évente ismételd meg. 

Mi főképpen az ózonos autóklíma tisztítást ajánljuk, mivel az ózonos fertőtlenítés hatékonyan képes leszámolni a kellemetlen baktériumok elterjedése esetén is eredményesen távolítja el azokat. 

Ha klímatisztításra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal, széles körű szolgáltatásaink között megtalálható az ózonos fertőtlenítés is, úgyhogy ne aggódj a nyár közeledtével, mi segítünk! Látogass el felszerelt szervizünkbe és ne halogasd az éves ózonos fertőtlenítést!

Azonban az ózonos autóklíma fertőtlenítés és tisztítás mellett, amelyet javallott időnként, évente kétszer megvizsgálni és nagyobb figyelmet fordítani rá, ebben a cikkben hoztunk egy pár praktikus útmutatást, amelyek mindennapi használata segít a megfelelően, problémát megelőzve az autó energiafogyasztását kordában tartani!

Szeretnénk Neked bemutatni néhány hatékony tippet, amelyekkel csökkenthed az autó klímaberendezésének energiafogyasztását, valamint bemutatjuk szellőztető nyílások és az ablakok helyes használatát is, mindemellett segítünk felismerni és azonosítani a rendszert érintő probléma, az  autóklíma hiba és a rendellenes működés ismertetőjeleit is! 

Nem mindegy, hova parkolsz!

Vajon egy ilyen egyszerű és kis lépés is elegendő ahhoz, hogy jármű fogyasztását minimalizáljuk?

Nem is gondoltad volna, hogy az árnyékban való parkolás ez a kis és szimpla, de mégis hatékony módszer arra, hogy járművünk energiafogyasztását optimalizálni tudjuk! Ezért ha lehet, parkolj gépjárműveddel az árnyékban, mivel ilyenkor, nyáron a jármű belső légterében megemelkedik a hőmérséklet, majd annak lehűtéséhez a hűtő az autóklíma bekapcsolásával sokkal több kapacitást használ el, amelynek intenzív működése hatással van a kompresszor élettartamára is.  

Ha a kompresszor túlterhelődik, az számos nehézségekhez vezethet, ugyanis a kompresszor a klíma lelke!

 

Milyen problémákhoz vezethet a kompresszor túlzott működése?

Áramkimaradás

Ha a kompresszor túlságos leterheltsége miatt növekszik az áramfelvétel, amelynek következtében túlterheltté válik az elektromos rendszer, így ennek során áramkimaradás, vagy további feszültség problémák következhetnek be. Általánosságban a jármű műszerfal lámpái, illetve a különböző hibakódok jelzik az autóklíma meghibásodását, így érdemes figyelni a műszerfal különböző jelzéseire.

Rendszerhibák 

A kompresszor túlműködése károsítja az autóklíma többi részét, magát a klímát, de hatással van a klímacső, vagy klímahűtő rendszereire is, amelyeket hibái miatt egyes esetekben cserélni, vagy tölteni és szervizelni szükséges.

Olajveszteség

A kompresszor működéséhez elengedhetetlen az olaj, amely a meghibásodás esetén akár kifolyhat. Az olaj a kompresszor üzemeléséhez és kenéséhez szükséges, így ha az meghibásodik, vagy megszakad a tömítés az olaj szivárgás fordulhat elő. Az alacsony olajszint nagy problémát jelenthet, mivel az olaj felel a kompresszor megfelelő kenéséért, így a szivárgás miatt az az alkatrész kopásához és felmelegedéséhez, súrlódásához is vezethet, amely aztán teljes meghibásodáshoz is vezethet. Ebben az esetben pedig csak a gyors csere segíthet, amely szintén kellemetlen, rossz és költséges folyamat.

Fontos, ha ezek közül a problémák közül bármelyiket is tapasztalod, mindenképpen érdemes egy felszerelt autóklíma szerviz segítségét igénybe venni, akik vállalják a rendszer javítás folyamatát. 

Ezután a felsorolt problémák után, most már biztosan megfontolod, hogy árnyékos helyen parkold le a meleg szezonban a járművedet! Azonban vannak esetek, amikor ez nem kivitelezhető, akkor mindenképpen használj szélvédő árnyékolót, amelynek segítségével szintén óvod a klímát és biztosítod a költséghatékony működést! 

Ha van lehetőséged, szellőztess!

Szintén egy hétköznapi és egyszerű lépés, amelynek nem tanusítunk akkora jelentőséget. Csakhogy, ha meleg járműbe beszállást követően rögtön az autóklíma bekapcsolása mellett döntünk, akkor azzal a klíma túlterhelésén túl számos problémával járhat.

Kondenzvíz

Ha a klíma működésbe lép, akkor kondenzvíz keletkezik a hűtőközeg hűtőjéből. Ha a klíma felmelegedett alkatrészekkel küzd, például forró hűtőbordákkal, akkor a kondenzvíz kifolyhat és lecseppenhet a jármű alkatrészeinek különböző részére. A rendszer egyes részeibe a hűtőközeg hűtőjéből kondenzvíz kerül, akkor az még további kellemetlen folyamatokhoz vezet. 

A jármű belső részeinek nedvesedése, például a műszerfal, vagy a padlószőnyeg vizenyőssé válik. Mindemellett penész és különböző baktériumok jelenhetnek meg, amelyek aztán az utastérbe kerülve több betegségért lehetnek felelősek.

Továbbá ebben az esetben ez a folyamat a nem megfelelő hűtőközeg szintjéhez is vezethet, amely aztán a klíma hűtési és fűtési folyamatait nem tudja megfelelően ellátni. 

A kondenzvíz problémái és a hűtőközeg nem optimális szintje szakértelmet követel meg, így ezek javítása, a töltés és karbantartás folyamatainak elvégzését hozzáértő szakember teljesítheti csak.

Elektronikai problémák

Ha a kondenzvíz érinti az elektromos rendszert és  különböző részeit, a vezérlőegységet, vagy a csatlakozókat és érzékelőket, akkor az hibákat és károkat okozhat, amelyeket akár esetleg cserélni is szükséges. Az ilyen rendszerek cseréje általánosságban elég magas költséggel járhatnak, így a jelenlegi árak mellett érdemes az autód klímájának működését egyszerű és hétköznapi lépésekkel optimalizálni.

Nyomásnövekedés

Ha folyamatosan nagyobb és hosszabb terhelésnek tesszük ki a jármű klímáját, például, ha rögtön a forró autóban már maximális hűtési üzemmódban működtetjük a klíma rendszerét, az növeli a hűtőközeg, vagyis a klímagáz nyomását a rendszerben. 

Ha a gáz nem elegendő a szintje, az hatással van a kompresszorra is, illetve hosszú távon a károsíthatja a klímagáz anyagát. Sőt, akár ez szivárgáshoz is vezethet, amely rossz gáz szag megjelenésével jelentkezik, valamint ez a gáz káros hatással van a környezetre is. Amennyiben többször is túlműködteted a klíma rendszerét és gázt vagy annak szagát tapasztalod akkor a folyamatos nyomás következtében csere, vagy javítás szükséges. 

Azonban a rendszer javítása és a csere megelőzhető egy kis lépéssel, amely pedig nem más, mint a  következetes klíma használat, illetve az, ha hozzáértő autószerelő szakember nyomáspróba segítségével megméri a klímagáz elegendő szintjét, hogy ha a nyomáspróba eredménye szerint ez nem a működéshez optimális szinten van, akkor autóklíma töltés indokolt. Az autóklíma töltés során a klímacső vezetékeibe áramoltatjuk a hiányzó mennyiségű hűtőközeget, így a klímatöltés segítségével a szakember tudja pótolni a klímagázt.

Ha ehhez hasonló kis és nagy problémákat tapasztalsz, ne csüggedj, együtt mindenre találunk megoldást! Látogass el felszerelt autószerviz szalonunkba, ahol professzionális és szakértő kollégáink mindenben melletted állnak és a segítségedre lesznek! 

Legyen szó a klímahűtő rendszer teljes körű javítási folyamatának kivitelezéséről, de szolgáltatásaink között megtalálhatod a hűtőközeg anyagának töltését, a klímatöltés és hűtő javítás folyamatait is.

Ha kis nyomáspróba, csere vagy a pollenszűrő tisztításáról van szó, mi télen és nyáron is a rendelkezésedre állunk! 

Számunkra a csere nem probléma! Nem áll előttünk semmilyen akadály! Mi vállaljuk a javítást, töltés és csere műveleteket! 

Nos az előzően felsorolt problémák során tanulva, ha  lehetőségünk van rá, elő szellőztessük az autót, mielőtt beülünk. A jármű belsejének előzetes szellőztetése segít csökkenteni a hőmérsékletet, így kevesebb energiát kell majd felhasználni az autónak a klímaberendezés működtetésénél, nem mellesleg óvjuk a klíma rendszerét az esetlegesen felmerülő rendellenességektől.

Figyeljünk a hőmérsékletre!

Nem mindig szükséges túl alacsony hőmérsékleten működtetni a jármű klímáját, amely hirtelen nagyon hideg levegőt fúj. Egyrészt, a kényelmes hőmérsékletű autóklíma kevesebb energiát használ fel, mint egy hidegebb fokozaton lévő klíma, amellyel az energia fogyasztásunkat csökkenthetjük, másrészt óvjuk egészségünket, hiszen a nyári meleg napon a hűvös klímától lehet a legkönnyebben megfázni.

Használjuk a szellőztető nyílásokat!

Ha a külső hőmérséklet megengedi, használjuk a szellőztető nyílásokat a friss levegő beáramlásához. Ez a módszer nem használ fel semmilyen energiaforrást, így kiváló megoldás autónk fogyasztásának csökkentéséhez!

Nyílások tisztítása

Azonban a szellőztető nyílások, a pollenszűrő és az elpárologtató tisztítása is évente indokolt. Ha rendellenes szag terjed használatuk közben, akkor a felsorolt rendszerek közül az egyik áll a háttérben, így  azok cseréje és javítása szükséges. 

Ne feledkezzünk meg az ablakokról!

Az elpárologtató és szellőzőnyílások használata mellett, az alacsony sebességnél, használjuk az ablakokat a szellőztetéshez, mintsem a klímát. Az ablakok használata  csökkenti a gépkocsi energiafogyasztását, hiszen ekkor nem kell a klímaberendezést működtetni.

Összefoglalás

A rendszeres szervizelés fontossága!

Az esetleges klímaszűrő csere, valamint az egész rendszer tisztítása segít a klímaberendezés hatékonyabb működésében, megóvja egészségünket a rendszerben felhalmozódott bacilusoktól és meghosszabbítja a készülék élettartamát, annak zavartalan működését és persze költséghatékony is.

Leave a Replay

Keresés

Nálunk Generációs örökség a kiválóság

Szerviz munkafelvétel
+36 70 363 3217

Műszaki vizsga, eredetvizsga munkafelvétel
+36 70 330 21 84

Karosszéria munkafelvétel
+36 70 743 67 07

Egyéb ügyintézés
+36 1 349 6679

Egyéb ügyintézés
+36 1 788 29 74

Keress minket a közösségi hálókon is!

További szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre

Minden héten újabb szolgáltatást muttatunk be.

Kedves Ügyfeleink!
Dec. 19 - Jan. 7-ig
zárva vagyunk.