Hogyan tisztítsd az autód klímáját? - 4Tölgyesi Autószerviz

info@tolgyesiautoszerviz.hu

A komplett autószerelés rejtelmei

  1135 BUDAPEST, TAHI U. 87.

info@tolgyesiautoszerviz.hu

Sok általános tévhittel találkozunk komplett autójavító tevékenységünk során, melyeket bejegyzés-sorozatunkkal igyekszünk tisztába tenni.
Célunk az, hogy hiteles és értékes információval segítsünk eligazodni az autószereléssel kapcsolatos városi legendák és a tények világában.

Hogyan tisztítsd az autód klímáját?

Az autó klíma rendszeresen történő tisztítása nem csak az utasok kényelmét és egészségét biztosítja, hanem hozzájárul az berendezések élettartamának meghosszabbításához is, így érdemes a hatékony működés érdekében a klíma tisztítás folyamatát akár évente többször is elvégezni.

A klímatisztítás művelete akár otthon is elvégezhető, azonban nem minden esetben ajánljuk ezt a módszert, viszont pár dolgot érdemes szem előtt tartani ha a légkondicionáló tisztítás folyamatáról beszélünk. A klímatisztítás folyamata  fontos így nem szabad elhanyagolni!

Az alábbiakban megosztjuk a legjobb gyakorlatokat, hogyan lehet hatékonyan kitisztítani a jármű klímaberendezését!

Cseréld ki a pollenszűrőt!

A klíma tisztítás része a klíma berendezések szűrő cseréje, vagy annak tisztítása. Ez az egyik legfontosabb lépés a rendszer megfelelő karbantartás folyamatának érdekében.

A levegőszűrő eltávolítja a por és egyéb szennyezett anyagokat a klíma levegőjéből, így javítva a beltéri légminőséget és csökkentve a baktériumok kialakulásának esélyét, amelyek képesek betegségeket is okozni.

 

Hol található a klíma szűrő?

Fontos tájékozódni az útmutatójában leírt specifikus információkról, amelyek a szűrőre és annak elhelyezkedésére vonatkoznak.

Mivel az autóklíma nem split, mint a hagyományos, így nincs kültéri része. 

Általánosságban egy beltéri egység, amely az autó fajtájától függően az utastérben, vagy a motorháztetőben található, az autók esetében a klímák kültéri egység nélküliek. 

Ha megtaláltuk a szűrőt, szükség van a rögzítő elemek eltávolítására! Az elhasznált és koszos szűrőt óvatosan távolítsuk el, nem rongálva, vagy elszakítva a mellette lévő vezetékeket! 

Ha klíma szűrőjét ajánlott porszívóval tisztítani, enyhén nedves törlő ronggyal nagyon óvatosan áttörölni, viszont a mosás szigorúan tilos, csak! A szűrő helyének tisztítása során megszabadulunk a nem odavaló ártalmas gombák és baktériumoktól.

A szűrő rendellenességei

Viszont vannak olyan esetek, amikor a szűrő nem megfelelően működik, ezt a beltéri levegő minőségének romlása, nem megfelelő hűtés, a baktériumok miatt kellemetlen szagok és a klíma hangos, szabálytalan működése jelzi, ezen hibák esetén szükséges a klímát és annak szűrőjét szakemberrel ellenőrizni, hogy a klíma kültéri egység és beltéri egység részei közül hol található a meghibásodás. 

Fontos megjegyezni, hogy ha nem vagy biztos a dolgodban és a klímatisztítás eljárásában, ez esetben nem ajánljuk, hogy az autód klíma szűrőjét egyedül cserélt, vagy tisztítsd! Mindenképpen javasoljuk szakember felkeresését, aki a légkondicionáló tisztítás folyamatában jártas! 

Keress minket bátran Budapesten prémium szervizünkben várunk Téged is! Ne aggódj, mi megoldást találunk a problémádra!

Tisztítsd meg az elpárologtatót!

Az járműklíma rendszerében található elpárologtató egység a klímaberendezés egyik lényeges része, amely a hideg levegőt generálja. 

Az elpárologtató gyakran tele van baktériumokkal és penésszel, illetve gyakran por is megtalálható rajta, ami kellemetlen szagokat okozhat és allergiás reakciókat válthat ki.

A gyakori tisztítása és fertőtlenítése és karbantartás segít megszüntetni, illetve megelőzni ezt a problémát, a szennyezett elpárologtató a légkondicionáló tisztítás és karbantartási folyamatok elengedhetetlenek, a klímatisztítás garantálja a klíma hosszú távú működését.

Fertőtlenítsd az egész klímarendszert!

A rendszeres tisztítás biztosítja a kellemes levegőt az autóban. A klímaberendezés használata, a nedves és nyirkos környezet kiváló a baktériumok és gombák számára, amelyek el terjedhetnek az autó belsejében. 

A rendszeres tisztítás és karbantartás segít megszüntetni ezeket a problémákat, és biztosítja a klíma tiszta levegőjét.

Használj klímaberendezés tisztító spray-t!

A tisztító spray használata szükséges a klíma tisztítás alaposságához. Segít eltávolítani a különböző szennyeződéseket és a kellemetlen szagokat, így javítva a klíma hatékony működését is.

A spray-ket általában a klíma bemeneti nyílásán keresztül fecskendezzük be a rendszerbe, majd bekapcsoljuk a klímát, hogy elfolyjon a rendszeren keresztül és megtisztítsa azt.

Ellenőrizd a hűtési rendszert!

Ha a klímák nem hűtenek eléggé az jelzi, hogy valamilyen zavar áll fenn a  rendszerben és akadályozza annak működését. Ilyen például a kondenzvíz magas szivárgása vagy a kompresszor hibája. Ha ezt tapasztalod, fontos, hogy azonnal fordulj szakemberhez!

Összefoglaló

A klíma tisztítás és karbantartás hozzájárul az klíma élettartamának meghosszabbításához is. 

A fent említett tippek és trükkök segítséget nyújtanak, azonban ha bármilyen rendellenes működést észlelsz, szakember felkeresése indokolt!

Bármi rendkívülit tapasztalsz, fordulj hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink a segítségedre lesznek és helyreállítjuk a problémát! Keress minket Budapesten és Budapest környékén!

Leave a Replay

Keresés

Nálunk Generációs örökség a kiválóság

Szerviz munkafelvétel
+36 70 363 3217

Műszaki vizsga, eredetvizsga munkafelvétel
+36 70 330 21 84

Karosszéria munkafelvétel
+36 70 743 67 07

Egyéb ügyintézés
+36 1 349 6679

Egyéb ügyintézés
+36 1 788 29 74

Keress minket a közösségi hálókon is!

További szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre

Minden héten újabb szolgáltatást muttatunk be.

Kedves Ügyfeleink!
Dec. 19 - Jan. 7-ig
zárva vagyunk.