Miért NE halogasd az ózonos klímatisztítást a szezon előtt! - 4Tölgyesi Autószerviz

info@tolgyesiautoszerviz.hu

A komplett autószerelés rejtelmei

  1135 BUDAPEST, TAHI U. 87.

info@tolgyesiautoszerviz.hu

Sok általános tévhittel találkozunk komplett autójavító tevékenységünk során, melyeket bejegyzés-sorozatunkkal igyekszünk tisztába tenni.
Célunk az, hogy hiteles és értékes információval segítsünk eligazodni az autószereléssel kapcsolatos városi legendák és a tények világában.

Miért NE halogasd az ózonos klímatisztítást a szezon előtt!

Az ózonos tisztítás egy hatékony módja annak, hogy megszabaduljunk az autóklíma rendszerében található káros anyagoktól, amelyek hosszú távon nem csak az autó nem megfelelő energiafogyasztására és működésére vannak hatással, hanem egészségügyi problémákat is okozhatnak, mint allergiát, asztmát és egyéb légúti megbetegedésekért is lehet felelős. Az ózonos tisztítás csökkenti az egészségre káros hatással lévő bacilusok utastérbe való jutását, nagyobb mértékben megakadályozza például a gombák terjedését. Fontos megjegyezni, hogy bár a nyári időszak előtt elengedhetetlen a klímát fertőtleníteni, a tisztításra télen is ugyanúgy érdemes odafigyelni,évente legalább 2-3 alkalommal, nem csak a szezon előtt!

Mi az az ózonos tisztítás?

A klíma rendszer ózonos tisztítása egy speciális eljárási folyamat, amely során az autóklíma belső rendszerét fertőtlenítjük, ezzel megakadályozva különböző egészségre ártalmas gombák és baktériumok levegőbe való jutását és az esetleges kellemetlen szag elhárítására.

Az ózon egy igen erős oxidálószer, amelynek túlzott használata is probléma és a nem megfelelő ózonos fertőtlenítés akár káros is lehet az egészségünkre, így ezt a fajta autóklíma rendszer tisztítási módszert csak autó klíma szervíz felszerelt és szakértő munkatársai végezhetik, akik rendelkeznek a megfelelő és speciális mérőeszközökkel, amely szükséges a széles körű és optimális fertőtlenítéshez.

Hogyan történik az ózonos tisztítás?

Ez a fajta fertőtlenítési technológia segítségével úgy tisztítjuk meg a levegőt, hogy az azonnal eltávolítja a káros baktériumokat és vírusokat, ezzel védve saját és mások egészségét is. Ez tehát az egyik legjobb módja annak, hogy javítsuk a beltéri levegő minőségét, megszabaduljunk az egészségünkre ártalmas anyagoktól és megelőzzük az esetleges problémákat, amelyek javítási költsége, vagy cseréje ebben az estben drágább, mint az időnkénti szerviz.

Ez a fajta speciális fertőtlenítés, olyan módszer, amely előkészületet és gondos odafigyelést kíván meg, így elhoztuk most azokat a pontokat, amelyekre fontos figyelmet fordítani, amennyiben emellett a tisztítási módszer mellett döntesz!

Különböző előkészületek:

Miután a megfelelő szerviz hozzáértő kollégáihoz kerül a jármű, az autó klímaberendezését először ki kell kapcsolni és kihúzni annak biztosítékát. Az ablakokat és ajtajait is be kell zárni, hogy az ózon semmiképpen ne szivárogjon ki a jármű belső teréből.

Az ózongenerátor használata

Az ózongenerátor olyan elektromos eszköz, amely áram segítségével ózongázt állít elő és amelyet a tisztítás során autóklíma belsejébe kell helyezni és bekapcsolni azt. Az ózongenerátor által kibocsátott ózongáz körülbelül 30 percig marad a légkondicionáló rendszer belsejében és teljesen fertőtleníti a klímát. Fontos, hogy szakember végezze ezt a műveletet, hiszen egy veszélyes folyamat, amely során a hozzáértő által megakadályozható a szivárgás, illetve az autóklíma és a jármű állapota is megőrizhető, azonban ez otthoni körülmények között akár robbanással is járhat. 

Az ózongáz szétterjedése

Az ózongáz bejut a klíma rendszer belsejébe és a légszűrőbe, majd szétterjed az egész rendszerben és fertőtleníti, kitisztítja a káros mennyiségét csökkenti és teljesen eltünteti azokat, így a klímarendszer működésénél azok nem kerülnek az utastérbe és a levegőbe. Az ózon mindemellett képes eltávolítani a kellemetlen szagokat is, így az elpárologtató által kibocsátott esetleges nem kívánt szag is csökken. A tisztítás során természetesen az autó alkatrészek védve vannak, így abban nem keletkezik kár.

Légutak és a klíma belsejének alapos tisztítása

Miután az ózongáz körülbelül fél óráig maradt a klímaberendezésben, a rendszert gondosan ki kell takarítani, hogy eltávolítsa az elhalt baktériumokat és az egyéb szennyeződéseket. Természetesen ilyenkor figyelni kell a különböző szagokra illetve a műszerfal különböző jelzéseire is. 

Miért válaszd ózonos autóklíma tisztítást?

Az ózonos klíma tisztítás egy viszonylag új technológia az autóklíma fertőtlenítés területén, de egyre népszerűbbé válik, mivel hatékonyan képes eltávolítani a kellemetlen szagokat és a káros kórokozókat a klímaberendezés belsejéből.

Hatékony fertőtlenítés

Az ózon egy erős oxidálószer, amely képes elpusztítani a nem kívánt vírusokat és egyéb kórokozókat a klímaberendezésben.

Kellemetlen szagok eltávolítása

Az ózon eltávolítja a dohos szagokat, cigarettafüstöt és egyéb kellemetlen szagokat a klímaberendezés belsejéből.

Javítja a klíma hatékonyságát

 A klímaberendezésben lerakódó szennyeződések csökkentik a klíma hatékonyságát, és növelik az energiafogyasztást. Ez a fertőtlenítési módszer eltávolítja ezeket a lerakódásokat, így javítva a klíma hatékonyságát és csökkentve az energiafogyasztást.

Környezetbarát

 Az ózon tiszta és természetes módon működik, és nem hagy maga után semmilyen káros mellékhatást, így környezetbarát megoldás.

Hoztunk Neked 7 okot, hogy miért nem érdemes halogatni az ózonos tisztítást a nyári szezon előtt!

Egészséged védelme

 A légkondicionálókban, hűtőberendezésekben és azok egyes részeiben, mint például a klímacső, táptalaj a nem kívánatos, káros anyagok, penészgombák, vagy baktériumok megtelepedésének. Ezek alkalmanként allergiás reakciókat, asztmát és légúti betegségeket okozhatnak, illetve a bacilusok különböző megbetegedésekért felelnek. Az ózonos tisztítás segít eltávolítani ezeket a káros anyagokat és megóvni a saját és mások egészségét is.

Energiahatékonyság javítása

 Az ózonos fertőtlenítés mindamellett, hogy segít eltávolítani a különböző lerakódásokat az autóklíma rendszerének belsejéből és ezzel óvjuk az egészségünket, növeljük az energiahatékonyságot. A klíma rendszerben időnként megtelepedett nem káros anyagok az autó működését is befolyásolják, ez problémát okozhat a klíma működésénél is, kellemetlen szag jelenhet meg, valamint akár a klímahűtő berendezés rendellenes hangjaért is felelős, amely hosszú távon az autóklíma egyes részeinek, mint például a kompresszor meghibásodásának is az oka lehet, amely abban az esetben, ha tönkremegy, a javítás igen magas költséggel járhat.   

Azonban az eltávolított szennyeződések után a rendszer hatékonyabban működik, kevesebb energiát használ fel a klíma. Időnként érdemes a tisztítás mellett dönteni, hiszen ez a kis lépés megőrzi autónk klímájának élettartamát és zavartalan működését is.

Megszünteti a kellemetlen szagokat

Ha elhanyagoljuk az autóklíma karbantartását, az bizony azon túl, hogy káros anyagok megtelepedésének ad táptalajt, ami aztán az egészségünkre lesz hatással, illetve nem energiatakarékos és nehezíti az autó hatékony üzemelését, a klíma belsejében rendellenes szag jelenhet meg. Az ózon hatékonyan eltávolítja ezeket felhalmozódott a nemkívánatos szagokat, így autónkban friss és tiszta levegő áramlik majd.

Hosszabb élettartam

Az ózonos fertőtlenítés segít megelőzni az autóklíma meghibásodását, mivel az eltávolítja azokat a káros anyagokat, amelyek hosszú távon roncsolják a berendezést. Viszont ha több ideig nem fordítunk figyelmet a jármű klíma karbantartására, az idővel egyes esetben költséges javítás, töltés, vagy csere vár a berendezésre.Azonban az ózonos fertőtlenítésnek köszönhetően a klímaberendezés hosszabb ideig működik hatékonyan és kevesebb karbantartást igényel.

Környezetbarát megoldás

 Ezafajta tisztítási módszer egy környezetbarát megoldás, mivel nem tartalmaz vegyi anyagokat, nincs káros környezetszennyező mellékterméke, amelyek károsak lehetnek az egészségre és a természetre. Azonban szakember segítsége szükséges, mivel az ózon nagy mennyiségű és nem rendeltetésszerű alkalmazása káros lehet.

Időt és pénzt takarít meg

Az ózonos tisztítás gyors és hatékony módszer, amely azon túl, hogy kíméli a környezetet, segíti az autóklíma hatékony üzemelését, költséget és időt takarít meg. A berendezés rendszeres takarításának hatására, a gépjárművünk légkondicinálójának élettartama megnövekszik, a gyakori ózon használatával történő tisztítással megóvjuk készülékünket az esetleges költséges meghibásodásoktól is. Ha túl sokáig nem foglalkozunk az autóklíma tisztításával, az a berendezés további részeinek meghibásodását is eredményezheti, például a klímacső eltömődését, vagy a hűtő szivárgását és a hűtőközeg elpárolgását is eredményezheti. 

Megelőzi a légkondicionáló rendszer működésének leállását

Az állandó használat során a szennyeződések és a penészgombák felhalmozódhatnak a rendszerben, amelyek hosszútávon megnövelik a meghibásodás valószínűségét. Az ózonos tisztítás eltávolítja ezeket az anyagokat, így a rendszer kevesebb károsodásnak van kitéve, hosszútávú működése zavartalanná válik. 

Azonban mindemellett érdemes odafigyelni az autóklíma működésére, esetleges rendellenességekre. A rendszeres karbantartás kulcsfontosságú a klíma tisztítása mellett, így emelett évente ajánlott például a klímagáz mennyiségének ellenőrzése, valamint a nyomáspróba, valamint ha szükséges a hűtőfolyadékot tölteni, vagy cserélni, illetve ellenőrizni a szelep hatékonyságát. Általánosságban a műszerfal piktogramjai jelzik a hűtőfolyadék mennyiségét, ilyenkor feltöltés vagy annak cseréje szükséges. 

Összefoglaló

Mindenképpen ajánljuk az ózonos fertőtlenítési módszert, hiszen ez a teljes körű sterilizációt biztosít, a klímát teljes mértékben baktériummentesíti, így például a klíma egyes részei, mint a pollenszűrő által nem kerülnek nem kívánt egészségre káros anyagok az autóklíma működése során. Szolgáltatásaink között megtalálod az ózonos tisztítást is, válassz nyáron, a szezon előtt, vagy akár télen is, mi mindenben a segítségedre leszünk! Szakértő kollégáink rendelkezésre állnak és biztosítják az autóklíma és annak részeinek teljes fertőtlenítését!  

 

 

Leave a Replay

Keresés

Nálunk Generációs örökség a kiválóság

Szerviz munkafelvétel
+36 70 363 3217

Műszaki vizsga, eredetvizsga munkafelvétel
+36 70 330 21 84

Karosszéria munkafelvétel
+36 70 743 67 07

Egyéb ügyintézés
+36 1 349 6679

Egyéb ügyintézés
+36 1 788 29 74

Keress minket a közösségi hálókon is!

További szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre

Minden héten újabb szolgáltatást muttatunk be.

Kedves Ügyfeleink!
Dec. 19 - Jan. 7-ig
zárva vagyunk.